AN ANALYSIS OF FACTORS AFFECTING SHU IN COOPERATIVES OF MICRO BUSINESS AND LABOR COOPERATIVE DEPARTMENT IN KEDIRI CITY

Stevanus Gatot Supriyadi, Dodik Jatmika

Abstract

This research aims to determine: (1) the effect of the members number on the remaining business results (SHU), (2) the effect of the loans amount on the remaining business results, (3) the effect of the working amount capital on the remaining business results (SHU), (4) Number of Members, Amount of Loans, and Amount of Working Capital, to Remaining Business Results (SHU) under the auspices of the 2016 micro business and labor cooperative office in Kediri.
The research population consisted of 64 cooperatives in 2016 spread over 3 sub-districts in Kediri City. Data collection method with documentation. The data analysis techniques used include 1) Classic Assumption Test which includes Normality Test, Linearity Test, Multicollinearity Test, Autocorrelation Test, Heteroscedasticity Test, 2) Hypothesis Testing using simple regression method, multiple regression,
The results showed that: (1) there is no significant partial effect of the variable number of members (X1) on the residual income (Y) of the cooperative in Kediri City, (2) there is no significant partial effect of the variable amount of member loans (X2) on remaining results of business (Y) at the cooperative in Kediri City.
Keywords: Number of Members, Amount of Loans, Amount of Capital, and Remaining Business Results

Full Text:

PDF

References

Ayuk, Ni Made Taman (2013. Pengaruh Jumlah Anggota Jumlah Simpanan, Jumlah Pinjaman dan Jumlah Modal Kerja Terhadap SHU koperasi Simpan Pinjam Kabupaten Badung Provinsi bali. Jurnal: universitas Udayana Bali http//jbptunikompp-gdl-irfandwiad-22490-1-artikel, (diunduh 19 Agustus 2018)

Baswir, Revrisond, 2000. Koperasi Indonesia, Yogyakarta : BPFE – Yogyakarta

Baswir, Revrisond. 1997. Koperasi Indonesia Edisi Pertama.Yogyakarta : BPFE.

Baswir, Revrisond. 2012. Koperasi Indonesia. Yogyakarta: BPFE

Cahyani, Monica Tria. 2015. Pengaruh Jumlah Anggota Terhadap Perolehan Sisa Hasil Usaha Melalui Partisipasi Anggota Sebagai Variabel Intervening Pada Koperasi Simpan Pinjam Wisuda Gunaraharja Denpasar Tahun 2012- 0 ”. Jurnal Jurusan Pendidikan Ekonomi (JJPE) Universitas Pendidikan Ganesha Singaraja, Indonesia. Volume. 5, No. 1, Hal 1-10.

Dewik, Ni Kadek Sumita & Jember, I Made. 2016. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sisa Hasil Usaha (SHU) Koperasi Simpan Pinjam (KSP)Di Kecamatan Kuta Utara Kabupaten Badung. E-jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana Vol.V , No.7Juli 2016

Firdaus, Muhammad, dan Susanto, Agus Edhi. 2002. Perkoperasian :Sejarah, Teori dan Praktek. Jakarta : Ghalia Indonesia

Ghozali, Imam. 2009. Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program SPSS. Edisi Keempat Semarang: Badan Penerbit universitas Diponegoro.

Hendrojogi. 2007. Koperasi :Asas-Asas, Teoridan Praktik. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada

Indriyo, Gitosudarmo, dan Basri, 2000, Manajemen Keuangan Edisi Ketiga, BPFE, Yogyakarta.

Indriyo,Gitosudarmo. 2002. Manajemen Keuangan. Yogyakarta : BPFE.

Iramani dan Kristijadi, E. 1997. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi SisaHasil Usaha Koperasi Unit Desa di Jawa Timur. Jurnal Ventura: Vol. 1, No. 2, hal 73-79.

Kasmir.2008. Bank dan Lembaga Keuangan Lainnya Edisi Revisi 2008. Jakarta: PT. RAJA GRAFINDO PERSADA.

Nugroho.2005. Statistik Teori dan Aplikasi. Jakarta : Erlangga

Nurmawati, Yuni. 2015. Pengaruh Jumlah Anggota, Jumlah Simpanan, Jumlah Pinjaman Dan Jumlah Modal Kerja Terhadap Sisa Hasil Usaha (Shu) Pada Koperasi Simpan Pinjam (Ksp) Yang Bernaung Di Bawah Dinas Koperasi Dan Umkm Kabupaten Kulon ProgoTahun 2011-2014. Skripsi. Program Studi Akuntansi Fakultas Ekonomi Universitas Negeri Yogyakarta:

Pachta, W Andjar, dkk.2005. Hukum Koperasi Indonesia. Jakarta: Kencana Prenada Group

T. F. Efendi, “Analysis Of The Implementation Of The Simple Salary,” vol. 2020, no. 4, pp. 1363–1372, 2020.

Pachta, W Andjar.dkk. 2005. Manajemen Koperasi : Teori dan Praktik. Yogyakarta : Graha Ilmu.

Pariyasa, Bayu Km;Zukhri, Anjuman; dan Indrayani, Luh, 2014.Pengaruh Modal, Volume Dan Anggota Terhadap Sisa Hasil Usaha Pada Koperasi Serba Usaha Kecamatan Buleleng, Jurusan Pendidikan Ekonomi Universitas Pendidikan Ganesha Singaraja, Indonesia Vol: 4 No: 1

Raidayani, Said Muhammad, Faisal (2017. Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Sisa Hasil Usaha (SHU) Pada Koperasi Di Kabupaten Aceh Barat. Jurnal Perspektif Ekonomi Darussalam Volume 3 Nomor 2, September 2017. Diterbitkan oleh program studi ekonomi universitas syiah kuala

Rohmansyah, Tria & Sudarijati.2017. Pengaruh Modal Sendiri Dan Modal Pinjaman Terhadap Sisa Hasil Usaha (SHU) Koperasi Kota Sukabumi. Jurnal Visionida, Volume 3 Nomor 1, Desember 2017.Program Studi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Djuanda Bogor

Rupitasari, Riya; Medinal, & Panjaitan, Fery.2017. Analisis Pengaruh Jumlah Simpanan Anggota, Jumlah Pinjaman Anggota Dan Modal Kerja Terhadap Sisa Hasil Usaha (SHU): Studi Kasus Pada Koperasi Karyawan PT Pelindo II Cabang Pangkalbalam”. Jurnal Ilmiah Akuntansi Bisnis & Keuangan(JIABK), Volume11, Nomor 2, November 2017ISSN 2355-9047. STIE-IBEK Bangka Belitung Pangkal Pinang, Indonesia

Sawir, Agnes. 2005. Pengertian Modal Kerja. Jakarta :PT. Gramedia Pustaka Utama

Sawir.2005. Pengertian Modal Kerja. Jakarta :PT. Gramedia Pustaka Utama

Sitio, Arifin dan Halomoan Tamba, 2001.Koperasi : Teori dan Praktek, Penerbit: Erlangga, Jakarta.

Sudaryanti, Dedeh Sri, &Sahroni, Nana. 2017. Pengaruh Jumlah Anggota, Modal Luar, Dan Total Asset Terhadap SisaHasil Usaha “Studi Empiris pada Koperasi Simpan Pinjam di Kota Tasikmalaya”.Ekspektra: “Jurnal Bisnis dan Manajemen, Volume 1, Nomor 2, Hal. 156-172 e-ISSN: 2549-3604, p-ISSN: 2549-6972 (Online) http://dx.doi.org/ 10.25139/ekt.v0i0.339, Diakses 19 Agustus 2018.

Sudirman. 2000. Teori Ekonomi Mikro I. Yogyakarta : Universitas Terbuka.

Sugiyono, 2014.Metode penelitian kuantitatif, kualitatif dan R & D. Alfabeta. Bandung.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.