TINJAUAN PENERAPAN METODE ECONOMIC ORDER QUANTITY (EOQ) PADA RESTORAN X

Asaprima Putra Karunia, Ismul Aksan

Abstract


The aims of this study are to suggest the implementation of EOQ method for inventory management in restaurant X. This study make use of descriptive qualitative method using purchasing and sales data within 2023. This study finds that the implementation of EOQ will reduce Total Inventory Cost of the restaurant for 67%. This method also bring positive imrovement to the restaurant by enabling the use of safety stock and reorder point. This will eliminate the uncertanty surrounding inventory management.

Keywords


inventory, EOQ, restaurant

Full Text:

PDF

References


Andries, A. L. (2019). ANALISIS PERSEDIAAN BAHAN BAKU KEDELAI PADA PABRIK TAHU NUR CAHAYA DI BATU KOTA DENGAN METODE ECONOMIC ORDER QUANTITY (EOQ).

Candra, Y., Topowijono, & Sudjana, N. (2016). PENERAPAN MODEL EOQ (Economic Order Quantity) DALAM RANGKA MEMINIMUMKAN BIAYA PERSEDIAAN BAHAN BAKU. Jurnal Administrasi Bisnis (JAB), 36(1).

Eunike, A., Setyanto, N. W., Yuniarti, R., Hamdala, I., Lukodono, R. P., & Fanani, A. A. (2021). Perencanaan Produksi dan Pengendalian Persediaan: Edisi Revisi. Universitas Brawijaya Press. https://books.google.co.id/books?id=8AJWEAAAQBAJ

Evitha, Y., & Hs, F. M. (2019). Pengaruh Penerapan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Terhadap Pengendalian Persediaan Bahan Baku Produksi di PT. Omron Manufacturing Of Indonesia. Jurnal Logistik Indonesia, 3(2), 88–100. https://doi.org/10.31334/logistik.v3i2.615

Halima, H., & Pravitasari, D. (2022). Penerapan Metode Economic Order Quantity Sebagai Upaya Pengendalian Persediaan Bahan Baku Tepung Pada Rifani Bakery Blitar. Jurnalku, 2(2), 155–166. https://doi.org/10.54957/jurnalku.v2i2.184

Heizer, J. H., & Render, B. (2011). Operations Management. Pearson Education. https://books.google.co.id/books?id=s1TsygAACAAJ

Herjanto, E. (2009). Sains Manajemen: Analisis Kuantitatif untuk Pengambilan Keputusan. Grasindo.

Katiandagho, I. G., & Trisyanto, R. (2022). Analisis dan Perancangan ROP, EOQ, Safety Stock Sistem Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada Rumah Makan Bubur Ayam Citarasa. Indonesian Accounting Literacy Journal, 2(1), 45–65. https://doi.org/10.35313/ialj.v2i1.3231

Kieso, D. E., Weygandt, J. J., & Warfield, T. D. (2020). Intermediate Accounting IFRS. Wiley. https://books.google.co.id/books?id=3XntDwAAQBAJ

Lahu, E. P., & Sumarauw, J. S. B. (2017). ANALISIS PENGENDALIAN PERSEDIAAN BAHAN BAKU GUNA MEMINIMALKAN BIAYA PERSEDIAAN PADA DUNKIN DONUTS MANADO.

Listiani, A., & Wahyuningsih, S. D. (2019). ANALISIS PENGELOLAAN PERSEDIAN BARANG DAGANG UNTUK MENGOPTIMALKAN LABA. 4(1).

Prihasti, D. A., & Nugraha, A. A. (2021). Analisis Manajemen Persediaan Dengan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Pada Persediaan Bahan Baku UKM Bydevina. Indonesian Accounting Literacy Journal, 1(3), 537–548. https://doi.org/10.35313/ialj.v1i3.3230

Qodhi, I. A., & Dzulquarnain, H. A. (2024). Optimasi Persediaan Coating Oil Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity Pada Pabrik Pembuat Pupuk. Value : Jurnal Manajemen dan Akuntansi, 19(1), 36–48. https://doi.org/10.32534/jv.v19i1.5018

Sholikha, L. N. M., Zunaidi, A., Maghfiroh, F. L., & Pranata, Y. (2023). Optimasi Pengendalian Biaya melalui Activity-Based Costing (ABC): Kerangka Manajemen Lonjakan Harga Saat Ramadhan.

Simbolon, L. D. (2021). Pengendalian Persediaan.

Siregar, B., Suripto, B., Hapsoro, D., Lo, E. W., & Biyanto, F. (2019). Akuntansi Manajemen. Salemba Empat.

Wahid, A., & Munir, M. (2020). Economic Order Quantity Istimewa pada Industri Krupuk “Istimewa” Bangil. 02.




DOI: http://dx.doi.org/10.29040/jap.v25i2.14260

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Akuntansi dan Pajak, ISSN 1412-629X l E-ISSN 2579-3055

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
web analytics

pengeluaran macau